Modern çağın insanının çok az vakti var. Bu yüzden okumaya fırsat bulamıyoruz. İnsanlar evde, işte öğle aralarında metroda, otobüste bulabildiği her kısıtlı zaman diliminde kitap okumaya gayret ediyor.
Ancak hem zamanımız kısıtlı hem de kitap okuma ihtiyacımız fazla olduğundan okuma teknikleri konusunda kendimizi geliştirmemiz gerekir. Okuma yaparken farklı okuma türleri kullanılır. Bir rapor okurken farklı bir teknik kullanırız, sevdiğimiz bir yazarın romanını okurken farklı bir teknik kullanırız.
Önemli olan okuma teknikleri konusunda kendimizi geliştirip, hangi okumada hangi tekniği kullanmamız gerektiğini bilmemizdir. Hızlı okumak için birtakım teknikleri bilmemiz gereklidir. Bu yazımızda size hızlı okuma teknikleri hakkında bilgiler vereceğiz.
Her şeyden önce hızlı okumak için yoğunlaşmak gereklidir. Sadece okumaya odaklanmış bir okuyucu, daha hızlı ve anlayarak okur. O yüzden okuma teknikleri için ilk kural hazır olmaktır.
Kendini okumaya veren kişiler etraftan gelecek uyaranlara kapılıdırlar. O yüzden çevremizde herhangi bir şey okurken etrafını duymayan birçok insanla karşılaşırız. Onlar okumaya tam anlamıyla odaklanmışlardır. Siz de daha hızlı okumak ve daha iyi anlamak için sadece okumaya odaklanmalı onun haricindeki her şeyi kafanızdan atmalısınız.
Bir metinde ne kadar çok bilmediğimiz kelime varsa o kadar yavaş okuruz. Okuma teknikleri arasında kelime öğrenmek sayılmasa da aslında kelime hazininizi genişletmeniz de bir okuma tekniğidir.
Özellikle bir iş kolunda çalışanlar alanındaki tüm terimleri çok iyi öğrenmelidir. Bir tıp doktoru bir eczacı tıbbi terimleri çok iyi öğrenmezse çok yavaş okuyacaktır.
Okuma teknikleri arasında en faydalı olan teknik budur. Bu teknikte gözümüzün, ilk bakışta gördüğü ve anlamlandırdığı alan olan yaklaşık 3 cm’lik alanı daha da büyütmeye çalışırız.
Bunu daha iyi anlatabilmek adına şu örneği yapabilirsiniz. Bir metne bakın ve bakar bakmaz güzünüzü kapatın. İlk gördüğünüz birkaç kelime sizin aktif görme alanınızın genişliğini ifade eder. Yani aktif görme alanı zihnin bir bakışta okuyabildiği alandır.
Aktif görme alanını genişletmek için göz egzersizleri yapılır. Göz egzersizleri, okuma teknik ve yöntemleri içinde en sık yapılan egzersizlerdir. İncelediğimiz pek çok okuma teknikleri kitabı, ağırlık olarak göz egzersizleri üzerine kuruludur.
Okuma teknikleri içinde okumanızı hızlandıracak başka bir yöntem de kelime gruplamadır. Kendinizi geliştirdikçe, kelime gruplama, satır ve sütun gruplamaya kadar gidecektir. Bu yöntemde bir satırdaki kelimeleri tek tek değil grup halinde okumaya çalışırsınız. Bu tekniği bir örnekle açıklayalım.
Hızlı okuma tekniklerini başarıyla uygulamak için disiplinli çalışmak şarttır.
Hızlı okuma tekniklerini başarıyla uygulamak için disiplinli çalışmak şarttır.
Yukarıda iki örnek bulunmakta aynı cümle olmasına rağmen ikinci cümleyi daha hızlı okursunuz çünkü ilk cümleyi okumak için 9 duruş, 9 bakış ve 9 işlem gerekir. Ancak ikinci örnekte cümleyi 3 parçaya böldüğümüz için %66 daha az zihin işlemi yaparız bu da 3 kat hızlı okumamızı sağlayacaktır.
Eğer kendinizi okuma teknikleri konusunda geliştirirseniz satırları tek parça olarak görebilirsiniz. İleri seviyelerde ise paragrafları görmeye başlarsınız.
Okuma teknikleri, göz egzersizleri ile gelişebilir. Çünkü göz egzersizleri, hızlı okuma tekniklerinin anahtarı niteliğindedir. Çünkü göz ile zihin hızını eşitlemek için göz egzersizleri yapılmalıdır.
Gözlerimiz aklımızdan daha yavaş çalışır. Zihin tek bakışta gördüğü 3 santimlik alanı anlamlı bir şekilde okuyabilir. Ama göz daha fazlasını -eğer geliştirilmemişse- göremez. Bu yüzden gözlerin geliştirilmesi gerekir.
Gözleri geliştirmek için de göz egzersizleri yapılır. Bu egzersizler hem göz kaslarını güçlendirir hem de sezgisel görme dediğimiz yeteneği geliştirir. Böylece her egzersiz görme alanımızı genişleterek daha çok şeyi görmemize yardımcı olur.
Yukarıda anlattıklarımızı liste haline getirdiğimizde:
Test sınavlarına hazırlanan öğrenciler için Sınav Odaklı Hızlı Okuma Eğitimi ile sınavlara verimli bir şekilde hazırlanın. Sınav Odaklı Eğitim ile test soruları üzerinden hızlı okuma çalışması yapılır. Sınavlara bu şekilde hazırlanan öğrenci, sınav esnasında ve öncesinde ekstra zaman artırır.