Hızlı Okuma, göz kaslarını eğiten, gözün görme alanını genişletip kelimeler üstünde başıboş gezinmesini önleyen bir okuma tekniğidir.
Hızlı Okuma ile göze etkin bir tempo kazandırılır ve görme ile algılama arasında uyum sağlaması yapılır.
Hızlı Okuma Tekniği ülkemizde 1985 yıllarından sonra kullanılmaya başlanmıştır.
İlk olarak İkinci Dünya Savaşında İngilizler tarafından Alman savaş uçaklarının reaksiyon kabiliyetini okumak için kullanılmıştır.
Ohio Üniversite'sinden Dr. Renshaw'in geliştirdiği "takistoskop" aletiyle İngiliz subaylar eğitildi ve bu alet saniyenin yüzde 25, 50 ve 100'ü hızlarda resimler ve şekiller gösterilerek gözün algılama hızı geliştiriliyordu.
Bu şekilde İngiliz subayların idrak ve anlama hızlarında artışlar sağlandı. Savaştan sonra Amerikalılar tarafından okumaya uyarlanarak, 1950'li yıllarda ilk hızlı okuma kursları açıldı.
Hızlı Okuma ile birlikte okuma hızında en az 2 kat artış sağlanıp buna bağlı olarak Anlayarak Hızlı Okuma seviyesi yükselir.
Anlayarak hızlı okumanın püf noktası, kelimeleri 3 ve 4’lü parçalara ayırarak okumaktır. Kelimeleri gruplandırarak okumak, daha uzun süre hafızanızda tutmanıza yardımcı olur. Tek yapılması gereken bol pratik ile bu beceriyi pekiştirmektir.