Hızlı Okuma

Okuma ve Anlama Hızınızı en az iki kat Artırın

Hızlı Okuma Kursu

Özel Metotlarımızdan ve Bilgisayar Programlarımızdan Yararlanın

Hızlı Okuma Eğitimi

YÖKS, KPSS ve ALES’te Ekstra Süre Kazanın

Dikkat ve Konsantrasyon Seviyenizi Yükseltin

Hızlı Okuma Kursları

Hızlı Kitap Okuma Teknikleri



Hızlı Okuma Teknikleri Kitabı İndir

Hızlı okuma birim zamanda okunan kelime sayısını artırmak olarak bilinse de bu tanım eksik bir tanımdır. Hızlı okuma, birim zamanda okunan kelime sayısını artırmak ve okunan kelimelerin, anlama oranını artırmak demektir.

Hızlı okuma, hem gözle hem de zihinle yapılan bir işlemdir. Başarılı bir hızlı okumacı hem gözlerini hem de zihnini geliştirmelidir. Ortalama bir okuyucu iseniz dakikada 150 ila 300 kelime okuyabilirsiniz. Ancak etkin okuma teknikleri bilgisi ve hızlı okuma kursu ile bu rakamı çok daha yukarılara çıkarmanız mümkündür.

Hızlı kitap okumanız için birtakım tekniklere ihtiyacınız olacak. Bu makalemizde size hızlı okuma teknikleri nelerdir onlardan bahsedeceğiz.

Hızlı Kitap Okuma Teknikleri

Hızlı Okuma Teknikleri Nelerdir

Çabuk okuma teknikleri olarak da bilinen bu yöntemler aslında son derece basit yöntemlerdir. Yöntemler basit olmasına rağmen bu yöntemleri ciddiyetle uygulamak zordur. Yani hızlı okumak için biraz çaba göstermeniz gerekiyor. Bu basit yöntemleri sıralayalım.

Çok Hızlı Okuma Teknikleri

1989 yılında Muhsin Kadıoğlu tarafından yazılan bir kitaba da adını veren çok hızlı okuma teknikleri terimi, hızlı kitap okumak, okuduğunu anlamak üzerine bir dizi tekniği içermektedir.

1-Hatırlama Tekniği

Hızlı okuma teknikleri eğitiminin çok önemli bir parçası olan hatırlama tekniğinde, okuduklarınızı anlamak için yapmanız gereken şey, yazılanları zihninizde canlandırmanızdır.

Bir okuma metninin ne kadar çok içine girersek o kadar iyi öğreniriz. Çünkü insanlar 5 duyu organını öğrenmeye ne kadar çok katarsa o kadar sağlıklı öğrenir. Hatta bunun eğitimdeki adı “Yaşayarak Öğrenme”dir.

Hatırlama çalışması okunan her bölüm sonrasında ya da okunan her sayfa sonunda yapılabilir. Zor metinlerde ise paragraf sonlarında duraklama yapılarak metin hazmedilmeye çalışılır. Ancak üst düzey okuyucular duraklama yapmazlar okurken metni hafızlarında canlandırırlar.

Hatırlamanın iki önemli etkinliği işaret taşları ve hatırlama duraklarıdır. Okuma yapılırken önemli noktalara ve bağlantılara işaret konur. Böylece daha sonra tek bakışta tüm işaret taşları görülecek ve metin hızlı bir şekilde kalıcı olarak hatırlanacaktır.

2- Bilgiyi Sistemli Bir Şekilde Tekrar Etme

Bilgiyi okumak demek ona sahip olmak demek değildir. Ona sahip olmak için bol bol tekrar etmemiz şarttır.

Diyelim ki bir sınava hazırlanıyoruz ve kaynak için bize verilen kitabı okuyoruz. 60 dakika boyunca okuduk diyelim. Bu zamanın en az 10 dakikasını ilk tekrara ayırmalısınız. 1 saat boyunca ne okudunuz? Hangi konular aklınızda kaldı? Hangi bilgiler arasında bağ kurabiliyorsunuz?

Bu soruların cevaplarını verin ve kendinizi sınayın! Eğer yeteri kadar öğrenemediyseniz tekrar etmeye devam etmelisiniz.

Peki tekrar nasıl yapılmalı

    1. tekrar: 10 dakika sonra 10 dakika boyunca
    1. tekrar: 24 saat sonra 5 dakika boyunca
    1. tekrar: 1 hafta sonra 3 dakika boyunca
    1. tekrar. 1 ay sonra 3 dakika boyunca
    1. tekrar: 6 ay sonra 3 dakika boyunca
    1. tekrar 1 yıl sonra 3 dakika boyunca

3- Beynin Hem Sağ Hem Sol Bölümünü Çalıştırmak!

Beynimizin sağ ve sol lobları faklı görevler için çalışırlar. Sağ taraf şekiller, müzik yetenekleri sözel imgelerde aktif olurken, sol taraf zihinsel işlemler, matematik, soyut problemler gibi konularda aktif olurlar. Eğer her iki lobu aynı anda çalıştırabilirsek öğrenme gücümüz iki kat artar.

Bunu yapabilmek için de iki yöntem vardır. Birincisi bu işi tamamen zihnimizde oluşturmaktır. Bunun için de zihnimizde bir harita oluşturup şekiller çizerek, bağlantıları, önemli anahtar kelimeleri o haritaya kodlamaktır.

İkinci yöntem ise gerçek bir kâğıda söylediğimiz kavram haritasını çizmektir. Birinci yol profesyoneller için uygundur. İkinci yolu herkes yapabilir. Bu şekilde soyut ve somut kavramları, sözle ve sayısal imgelerle harmanlayıp bir yol haritası çıkardığımızda, beynin her iki küresi birlikte çalıştığından, anlama oranımız tavan yapacaktır.

Hızlı Kitap Okuma Teknikleri

4- Anahtar Kelimeler Oluşturma Kodlama Yapma

Hızlı okuma ve hafıza teknikleri arasında en çok işe yarayan yöntemlerden birisi budur. Bu yöntemde bilgilerimizi kodlara dökerek daha önceden bildiğimiz şeyleri bilmediklerimize göre kodluyoruz. Hemen bir örnek verelim.

Örnek tarih sorusu:

Soru: Fatih sultan Mehmet’in padişahlığı döneminde Ege Denizi’nde aldığı adalar hangileridir?

Cevap: Taşöz, Eğriboz, Semadirek, Limni, İmroz, Bozcada ve Midilli

Bunu kendimize göre kodlayabiliriz!

  • Taşöz
  • Eğriboz
  • Limni
  • Semadirek
  • İmroz
  • Midilli
  • Bozcaada


Yukarıdaki kodlamada eski bir cep telefonu operatörü olan TELSİM kullanılmıştır. Artan bir ada da B harfi olarak eklenmiştir. Baş harfleri bildiğimiz bir imgeyle kodladığımızda bilgimiz kalıcı hale gelir. Aradan yıllar geçse de bu bilgiyi unutma riskiniz yoktur.

Benzer bir örnek de Kimya dersinden verebiliriz. Sülfürik Asit’in formülü H2 SO4 =Hasan iki Sevimli Osman Dört şeklinde kodlanabilir.

Siz de aşağıdaki örneklerden yola çıkarak, öğrenmeniz gerekenleri bildiklerinizle kodlayınız.

Aşağıda kodlama yaparken eğer mantıklı kodlamalar kurarsanız sol lobu mantıksız kodlamalar yaparsanız sağ lobu kullanmış olursunuz. Ne kadar mantıksız kodlarsanız o kadar akılda kalıcı olur

Örnekler:

Erken/ fırça/ ekmek

Sakin/ nota/ ıslak/ lazım

Vahşi/ güney/ hızlı /narin

5- Bilgiyi Abartma

Bilgiler yapıları itibari ile soyut ve tekdüzedirler. Tarih dersinde hep tarihler matematik dersinde hep rakamlar, kimya dersinde hep formüller vardır. Ancak bilgileri abartıp olduğundan başka bir şeye çevirirseniz, çok daha iyi akılda kalırlar!

Örnek:

Amasya Antlaşması, 1555 yılında ,Osmanlı Devleti ile Safeviler (iran) arasında yapılan ilk antlaşmadır.

Kodlama ve abartma: “155555555 beş beş beş yılında İranlılar Amasya’dan ilk elmayı toplamışlar”

Yukarıdaki örnek tamamen saçma ama istenen tüm bilgilerin bellenmesini sağlıyor.

Amacımız nedir Amasya anlaşmasının önemini öğrenmek!

“1555” “Amasya” “İran” ve “ilk” kelimeleri bizim anahtar kelimelerimiz…

Saçma cümlemiz, bu anahtar kelimeleri bize hatırlatmayı başarıyorsa sonuca ulaştık demektir. Bu arada siz bu satırları dikkatli bir şekilde okuyorsanız, 1555 yılında Amasya anlaşması’nın İran ile Osmanlı Devleti arasında yapılan ilk anlaşma olduğunu öğrendiniz demektir. Hatta şimdi de tekrar etmiş oldunuz.

6- Duygularını Katma - Oyun Yazma – Canlandırma

Bu yöntemde yapak yaşayarak öğrenmenin bir parçasıdır. Okuduğumuz metinleri ne kadar duyumuzla ifade edebilirsek o kadar iyi öğreniriz. O yüzden saçma da olsa bir şarkı yazmak, ya da bilgilerle bir tiyatro yapmak, okuduklarımızın aklımızda tam kalmasını sağlayacaktır.

Hızlı Kitap Okuma Teknikleri Nelerdir?

Hızlı kitap okuma teknikleri kitabı edinerek daha detaylı bilgi alabilirsiniz.

Fakat çok önemli birkaç husus hakkında sizi bilgilendirmek istiyoruz. Çapraz okuma tekniği yani sütunlar arasında gezinerek, gözü, aşağı yukarı hareket ettirerek okumak, göz alanını genişletmek, tekrar etmek, kelime hazinesini genişletmek, en önemli hızlı kitap okuma teknikleri arasındadır.

Hızlı kitap okuma teknikleri youtube üzerinden video olarak izlenebilir.

Hızlı kitap okuma teknikleri programı indirerek kendinizi geliştirebilirsiniz. Siz yeter ki isteyin disiplinli bir çalışma ile kısa zamanda kendinizi geliştirmeye başlayacaksınız.

Bu esnada hızlı kitap okuma teknikleri videoları izlemeyi, hızlı okuma teknikleri kitapları okumayı, hızlı okuma teknikleri slaytları izlemeyi ve hızlı okuma teknikleri pdf olarak indirmeyi unutmayın.

Son olarak hızlı okuma eğitimi ile okuma ve anlama hızınızı kısa sürede en az 2 kat artırabileceğinizi de unutmayın.

Hızlı Okuma Kursu

İletişim

0 212 951 04 14

Bilgi İstek Formu

Püf Noktası

Adım Adım Öğrenme

Hızlı okumadaki düzenli gelişiminizi ve kelimeleri gruplandırarak daha hızlı okuduğunuzu adım adım kendiniz fark edeceksiniz. Her seviye, sizi sonuca daha hızlı götürecektir. Hedefinize giden yolda öğrendiğiniz beceriler, size eski okuma alışkanlıklarınızı unutturacaktır.

Hızlı Okuma Eğitimlerimize Katılan Gruplar

  • Yöneticiler
  • Çalışanlar
  • Uzmanlar
  • Avukatlar
  • Eğitimciler
  • Üniversite Öğrencileri
  • Lise Öğrencileri
  • İlköğretim Öğrencileri
  • Kitap Okuyucuları
  • ALES Hazırlık Öğrencileri
  • YÖKS Hazırlık Öğrencileri
  • Lise Sınavları Hazırlık Öğrencileri