Hızlı okuma metinlerin belirli süre içinde anlayarak okunması demektir. Hızlı okuma literatürde “speed reading” olarak geçer. Hızlı okuma yapmak demek metinleri hızlıca okumak değildir. Metinleri hem hızlı okumak hem de anlamak demektir. Buna “anlayarak hızlı okuma” denir. Eğer okuduklarınızı anlamadıysanız hızlı okumuş sayılmazsınız.
Hızlı okuma çalışmaları 1950’li yıllarda başlamıştır. Bu konuda Evelyn Wood ilk çalışmaları ve teknikleri geliştirdiğinde insanlara hızlı okuma teknikleri çok tuhaf gelmişti ancak işe yarıyordu.
Görme keskinliği, tecrübe, analiz ve hızlı okuma teknikleri sayesinde okuma hızı 10 kata kadar çıkarılabiliyordu. Burada kilit nokta görme keskinliğidir. Çünkü amaç kelimeleri hatta cümleleri daha hızlı ve keskin görebilmektir.
Hızlı okumak geliştirilebilir bir yetenektir. Çoğu insan belli bir standartta okuma yapabilir ancak çok kitap okuyanlar ya da doğuştan yetenekli olanlar daha hızlı okuyabilirler. Fakat gerçek olan şudur ki eğitimle, çok zeki ya da yetenekli insanlardan çok daha hızlı okuyabilirsiniz. Çünkü hızlı okuma, eğitim ile kazanılabilen bir yetenektir.
Ülkemizde okuma hızı ortalaması dakikada 160 ila 220 kelime arası olarak değişmektedir.
Dünya hızla gelişirken artık her şey daha hızlı tüketilir hale geldi. Gündem, haberler, bilgilere yetişmek çok zorlaştı. Hayat akıp giderken ona uzaktan bakmak yerine onu ellerimizin arasına alabilir. Ona ayak uydurabiliriz. Bunun için de hızlı okumak şarttır. Çünkü hızlı okumak zamandan tasarruf ettirir. Daha hızlı öğrenirsiniz. Kendinizi daha iyi ve daha hızlı geliştirirsiniz. Süreçler akıp giderken siz arasında kaybolmazsınız.
Hızlı okumak öğrenme hızınızı artırır, motivasyonunuzu güçlendirir, başarılarınızın sürekliliğini sağlar. Hafızanızı geliştirir.
Hızlı okuma testinde okuyucuya bir metin verilir. Bu metin ne çok kısa ne çok uzun olmalıdır. Çünkü kelimenin yetersiz olması testin güvenilirliğini düşürebilir.
Metin okunmaya başladığında süre tutulur. Ve okuyucunun okuduğu kelime sayısı hesaplanır. Ardından okuyucuya sorulardan oluşan test yapılır bu test okuduğunu anlama testidir. Bu testte kişi sorulan doğru- yanlış sorularına cevap verir.
Okuduğunu anlama testi sadece doğru cevap şeklinde değil açık uçlu ya da çoktan seçmeli olarak da yapılabilir.
Hızlı okuma testi sonucunda elimizde iki veri oluşur. Birincisi dakikada okunan kelime sayısı ikincisi okuduğunu anlama testinde verilen doğru cevaplar işte bu iki testin ortalaması sizin hızlı okuma testinden aldığınız puandır.
Okuma Hızının hesaplanmasında şu formül kullanılır.
Diyelim ki 1 sayfalık 1 metin okundu metinde 500 kelime var bu 500 kelime 2 dakikada okundu, bu durumda;
Okuma hızı=okunan kelime sayısı/süre(dakika cinsinden) yani
OH= 500/2= 250 bu örneğimizde okuyucu dakikada 250 kelime okumaktadır.
Şimdi test sonuçlarının değerlendirmesini yapalım.
Hızlı Okuma Metinleri sayesinde okuma hızınızı ölçebilirsiniz. Bu metinlerin çok soyut olmamasına özen göstermelisiniz. İyi bir test ölçülebilir olmalıdır. Bu yüzden hızlı okuma testleri için hazırlanmış özel hızlı okuma metinleri kullanılmalıdır
Hızlı okuma çalışmaları ülkemizde 1980’li yıllarda başlamış olsa da batıda tarihi daha eskidir.
Ancak günümüzde internet çağının da etkisiyle hızlı okuma çalışmaları ve hızlı okuma programları tüm dünyaya yayılmıştır. Hızlı okuma teknikleri farklı dallara ayrılmıştır. Bunlar;
Hızlı Okuma Araştırmalarında elde edilen bulgular gözlerin görme keskinliğinin eğitim sayesinde artırılabileceğini göstermektedir. Bu teknikleri kullanırken gözlerimizi yoğun olarak kullanırız.
Aktif okuma tekniğinde okumaya inanmış tam konsantre olmuş bireyin, metni hazmederek okuması gerekir.
Birey metni okurken aktif olarak düşünür yani metinde geçen yargıları düşünerek onlara hakkında içinden kendi fikirlerini geçirir . Tıpkı etkin dinleme örneğinde olduğu gibi… Aktif okumayı kolaylaştıracak birçok etken vardır. Sessiz bir ortam uyaranların azaltılması gibi…
Esnek okuma tekniği ise aktif okumayı yapabilen bireyin ne tür metinleri nasıl okuması gerektiğini öğrenmesi sonucu gelişir. Yani esnek okumada çok farklı okuma teknikleri kullanılabilir hangi okuma tekniğini ne zaman kullanmak gerektiğine birey karar verir. Böylece çok daha hızlı okumaya başlar.
Seçmeli okumak tarama yapmak gibidir. Uzun bir metin varsa ya da bir raporu değerlendirmeniz gerekiyorsa bütün süslemeleri atarsınız aradığınız kelimeleri metinde bulmaya çalışırsınız. Bu yöntem çok sevdiğiniz bir yazarın romanını okurken kullanılmamalıdır.
Göz gezdirme tekniğinde okunacak metnin ana fikrini anlamaya çalışmak amacıyla okuma yaparız. Her kelimeyi tek tek okumayız başlıkları okur paragraf içindeki önemli kelimeleri seçmeye çalışırız.
Bu yöntem aslında gazete okurken çok sık kullandığımız bir yöntemdir. Ancak Göz gezdirmek demek okumak demek değildir.
Bu teknikte elimizdeki metinin içinde belirlediğimiz anahtar kelimeleri ararız önceden belirlediğimiz bölümlerde belirlenmiş kelimelerin bulunduğu kısımları okuruz böylece sonuca daha hızlı ulaşmış oluruz.
Bunun için kitapların içindekiler kısmına göz atmak her zaman işimizi kolaylaştırır. Aranılan Bilgiyi Bulma Tekniğinde de benzer durumlar geçerlidir.
İndeks kontrol edilir eş anlamlı kelimeler üzerinde yoğunlaşılır. Hedef kelime ve cümleler bulunur ve okunur.
Bu yöntemin temel prensibi okunacak metnin anlamını bozmadan başlıkları ve başlıkların altında bulunan önemli kelimeleri yani anahtar kelimeleri okumaktır.
Bu yöntemin öncelikli hedefi okunacak kelime sayısını azaltmaktır. Sınav öncesinde vakti az kalan bir öğrenci bu yöntemi kullanabilir.
Hızlı okuma programları pratik hayatta sonuçlarını görebileceğiniz programlardır.
Bir çok kişisel gelişim kursu vardır. Kayıt olursunuz, kursa devam edersiniz ancak hayatınızda önemli bir değişiklik olmaz; ancak hızlı okuma eğitimi alan bireyler bu eğitimin etkilerini daha hızlı düşünerek daha hızlı okuyarak gerçek hayatlarında görebilirler. Hızlı okuma kursları’nın faydaları şunlardır.
Hızlı okuma kursu;
Test sınavlarına hazırlanan öğrenciler için Sınav Odaklı Hızlı Okuma Eğitimi ile sınavlara verimli bir şekilde hazırlanın. Sınav Odaklı Eğitim ile test soruları üzerinden hızlı okuma çalışması yapılır. Sınavlara bu şekilde hazırlanan öğrenci, sınav esnasında ve öncesinde ekstra zaman artırır.