Milyarder Bill Gates, “Bir süpergüç dileme hakkım olsa bunu daha hızlı okuma becerisi kazanmak için kullanırdım.”
ABD’li iş adamı Warren Buffet ise; hayatının belki de 10 yılını yavaş okuyarak harcadığını iddia ediyor.
Bilgi en değerli hazinedir, hızlı okuma becerisi ise şüphesiz ki öğrenme ve bilgiyi edinme hızımızı da artıracak önemli becerilerden bir tanesidir.
O halde nasıl daha hızlı okuruz?
Hızlı okuma ile ilgili istatistiklere ve hızlı okuma teknikleri hakkındaki çalışma ve egzersizlere hep birlikte bakalım.
Nasıl daha hızlı okuyabileceğimizi öğrenmeden önce okuma hızımıza bir göz atmakta fayda var.
Ülkemizde yapılan bir araştırma sonucuna göre yetişkinlerde ortalama okuma hızının bir dakikada ortalama 183 kelime olduğunu gösteriyor.
Ülkemizdeki okullarda yapılan bir araştırmaya göre öğrencilerin okuma hızları şöyle çıkmıştır.
● 1. Sınıf > 45 DOKS (Dakikada Okunan Kelime Sayısı)
● 2. Sınıf > 73 DOKS
● 3. Sınıf > 91 DOKS
● 4. Sınıf > 97 DOKS
● 5. Sınıf > 120 DOKS
Kitap okuma alışkanlıkları üzerine TÜİK’in yaptığı bir araştırmada; hiç kitap okumam diyenlerin oranı yüzde 31.32, 1-10 kitap okurum diyenlerin oranı ise yüzde 43,91 çıkmıştır.
Ülkemizde okuma hızı ve oranları düşüktür; fakat gün geçtikçe bu oranlar pozitif yönde gelişmekte ve iyileşmektedir.
Yukarıda da bahsedildiği üzere okuduklarınızı anlayarak, okuma hızını artırabileceğiniz hızlı okuma teknikleri mevcuttur. Şimdi bu tekniklere göz atalım.
İçeriklerin çoğu sıradan veya temel bir başlangıç ve bir amaca ulaşma üzerine kuruludur. Bu içeriklerden bazıları; Facebook’ta gördüğümüz ilgi çekici bir başlık yoluyla açtığımız içerik, okuduğumuz bir kitap veya çalışırken iş arkadaşımızın okumamızı tavsiye ettiği bir rapor olabilir.
Buradaki temel ve anahtar nokta; okumaya başlamadan önce okuyacağınız metin, rapor veya kitabın ilgili olduğu alanı bilmek ve ona göre bu alanla özelleşmiş kelime veya cümlelere odaklanmak. Bu teknik işinize yarayacaktır; çünkü okumaya başlamadan önce kendinizi okuduğunuz metne göre planlayıp hazırlıklı ve farkında bir okuyucu olarak okumaya başlangıç yaparsınız.
Kısaca; bu yöntemin temel prensibi okunacak metnin anlamını bozmadan başlıkları ve başlıkların altında bulunan önemli kelimeleri yani anahtar kelimeleri okumaktır.
Bu yöntemin öncelikli hedefi okunacak kelime sayısını azaltmaktır. Sınav öncesinde vakti az kalan bir öğrenci bu yöntemi kullanabilir.
Kaymağını alma tekniği; hızlı okurken odaklama ve motivasyonu da artırarak okuduklarınızı daha iyi anlamanızı sağlamaktadır.
İşaretçi kullanmak çok faydalı olabilir özellikle hızlı okuma alıştırmalarına yeni başlıyor iseniz.
Gözlerimiz sürekli hareket halinde. İlk olarak okuma alıştırmaları yaparken bir işaretçi kullanarak (parmağınız veya bir kalem olabilir) gözünüzün hareket alanını daraltarak daha stabilize bir okuma gerçekleştirirsiniz.
Başlangıçta bu teknik size hızınızı yavaşlattırıyor gibi gözükebilir. Sadece kendinizi verin ve bu tekniğe kendinizi alıştırmaya çalışın. Zamanla gözleriniz daha çok alışarak işaretçiyi takip ederek daha hızlı ve stabil bir şekilde okumanıza yardımcı olur.
Şimdi işaretçi ile yaptığımız hızlı okuma egzersizleri ile maksimum verim alma vakti.
Şimdi kullanacağımız iki tekniğe algısal genişletme testi de diyebiliriz. Algısal genişletme ile metnin merkezine odaklanacağız ve daha az alanda anlayarak hızlı okuma gerçekleştireceğiz.
Her satıra bir saniye ayıracak şekilde İşaretçinizi kullanın (baş parmağı veya kalem) ve bunu sürekli ve istikrarlı bir şekilde gerçekleştirmeye devam edin.
Her satırda iki kelime önden başlayıp iki kelime sondan keserek işaretçinizi kullanarak egzersizi sürdürün.
İlk satırda 3 kelimeden başlayıp 3 kelime son satırda sonlandırın. Tekniği tekrarlayın.
Alışana kadar hıza devam etmelisiniz. Sonra kendinizi biraz daha geliştirerek ilk 4 kelimeden ve son 4 kelimeden okumaya devam edin.
Sonra yarım saniyede 1 satır okumaya çalışın.
İlk başlarda alıştırma yaparken az anlarsanız veya hiç anlamazsınız sorun etmeyin. Yukarıda da bahsettiğimiz gibi okuma teknikleri ve hızlı oluma teknikleri birbirinden bağımsızdır. Zamanla hızlı okumaya adapte olacaksınız.
Her satırda birkaç saniye kazanmak size en başta fazla kazançlı gelmeyebilir. Fakat bir kitap okuduğunuzda bu size saatlerce zaman kazanmak olarak geri dönecektir.
İnanmadığınız veya sevmediğiniz bir yazıyı size okutacak bir teknik veya strateji mevcut değildir. Dünyanın en hızlı okuyucuları bile severek okumadığı bir yazıyı okumak istemez ve bu onlara sıkıcı gelir.
Eğer hoşunuza gitmeyen veye size ters gelen bir yazıyı okulda veya işte okumak zorunda kalıyorsanız açık görülü olun. Bu bilginin size hayatta ve geleceğinizde yapacağı katkıyı hesap edin.
Hızlı okumak için yukarıda saydıklarımızın yanında birçok yöntem ve teknik vardır. Hızlı okumak başlı başına profesyonellik gerektiren süreçler barındırır. Alanında uzman hızlı okuma eğitmenleri aracılığıyla alacağınız hızlı okuma kursu, sizlere çok daha kısa sürede, etkili yöntemlerle hızlı okuma becerilerini aktarır.
Unutmayın, hızlı okuma becerilerinizi geliştirmek size zaman kazanmak, daha üretken olmak, ve hızlı öğrenmek gibi birçok faydayı beraberinde getirecektir. Siz de daha hızlı okuyarak hayatınıza artı bir değer katın, kazanın.
Hızlı okumadaki düzenli gelişiminizi ve kelimeleri gruplandırarak daha hızlı okuduğunuzu adım adım kendiniz fark edeceksiniz. Her seviye, sizi sonuca daha hızlı götürecektir. Hedefinize giden yolda öğrendiğiniz beceriler, size eski okuma alışkanlıklarınızı unutturacaktır.