Hızlı Okuma

Okuma ve Anlama Hızınızı en az iki kat Artırın

Hızlı Okuma Kursu

Özel Metotlarımızdan ve Bilgisayar Programlarımızdan Yararlanın

Hızlı Okuma Eğitimi

YÖKS, KPSS ve ALES’te Ekstra Süre Kazanın

Dikkat ve Konsantrasyon Seviyenizi Yükseltin

Hızlı Okuma Kursları

Hızlı Okuma ve Anlama

Hızlı okumak ve anlamak birbirini tamamlayan iki unsurdur. Hızlı okumak, bir dakikada okunan kelime sayısının standartların üstüne çıkarılmasıdır. Anlamak ise bu bir dakikada okunan kelimelerin önemli bir kısmını anlamak ve okuma sonunda yorum ya da analiz yapabilmektedir.

Hızlı Okursan Anlayamam ki!

En sık duyulan yakınma, hızlı okuma yapıldığında okunanların anlaşılamayacağıdır. Bunun nedeni bu cümleyi kuran kişinin hızlı okumayı henüz başaramamış olmasından kaynaklanır.


Hızlı Okuma ve Anlama

Hızlı okumak, aynı zamanda hızlı anlamak demektir. Hızlı okuyan bireyler okuduklarının en az %68’ini anlarlar. Bu rakam hızlı okuma çalışması yapmamış, hızlı okuma eğitimi almamış kişilerde daha da düşüktür. Öyleyse hızlı okumayla anlama arasında ters orantı değil doğru orantı vardır. Yani hızlı okuma anlama teknikleri öğrenildikçe anlama oranı da artacaktır.

Hızlı Okuma ve Anlama Teknikleri Nelerdir?

Hızlı okuma ve anlama teknikleri dendiğinde kelimeleri hızlı bir biçimde okumak anlaşılmamalıdır. Hızlı okumanın geçerli olması için okunanların anlaşılması gerekir. Bunu yapmak için de hızlı okuma ve anlama teknikleri dersleri almak gerekir. İnternet üzerinden edinilen kaynaklar bir noktaya kadar size yardımcı olabilir. Ancak tam anlamıyla başarılı bir okuyucu olmak için hızlı okuma ve anlama kurslarından faydalanmanız gerekmektedir. Başlangıç için birkaç hızlı okuma anlama tekniğinden bahsedelim.

Göz Atma

Hızlı okuma ve okuduğunu anlama için okumaya başlamanda önce konu başlıklarına paragraf sonlarına, cümlelerin bittiği noktalara bakarak konu hakkında ön fikir sahibi olmak, az sonra yapacağınız okumayla ilgili zihninizde bir ön hazırlık yapılmasını sağlayacak dolayısıyla okuduklarınızı çok daha hızlı ve kolay anlayacaksınız.

Eleştirel Okuma

Okuma yaparken metni sorgulamak demektir. O ana kadar karşılaştığınız yargılardan farklı yargılarla karşılaştığınızda onları sorgulayın. Kendinizle konuşun ve böyle bir durumdan ilk defa haberdar olduğunuzu zihninize hissettirin. Böylece farklı yargıları çok daha hızlı özümsersiniz.

Metne Sorular Sorma (5N1K)

Okuma yaparken aklınızda daha fazla bilginin kalmasını istiyorsanız yapmanız gereken başka bir şey de metne sorular sormaktır. Metne kim, ne, nerede, ne zaman, nasıl sorularını sorduğunuzda bir sürü cevap alacaksınız. Bu cevaplar sizin metni çok daha iyi hatırınızda tutmanızı sağlayacaktır.

Bu teknikleri yani eleştirel okuma, soru sorma vb uygularken aynı zamanda okuma yapmak ilk egzersizlerde pek mümkün olmayacaktır. Ancak disiplinli bir şekilde okuma ve anlama teknikleri çalışmaya devam ederseniz. Bir süre sonra hem bu soruları sorabilir hem de metinden kopmadan okuma yapabilir hale geleceksiniz.

Kelime Hazinesi

Bireyin bildiği kelime sayısı ne kadar fazla ise metni anlama oranı o kadar yüksek olacaktır. Özellikle dilimizde çok sık kullanılan yabancı kelimeleri öğrenmeniz anlama oranınızı artıracaktır. Başka bir husus d alanınızla ilgili terimleri öğrenmenizdir. Tıbbi kitaplar basan bir yayınevi editörünü düşünelim. Bu editörün önüne sürekli basılması istenene tıp kitapları gelecektir. Editörün bu kitapların basıma uygun olup olmadığını anlaması için okuması gerekir. Eğer editör tıbbi terimlere hâkimse, okuma ve anlama eylemini çok hızlı gerçekleştirebilir.


Hızlı Okuma ve Anlama

Motivasyon

Motivasyon, hızlı okuma ve anlama tekniği olabilir mi? Kesinlikle evet! Çünkü motive olmamış aklında başka sorunlarla boğuşan bir okuyucu muhteşeme okusa da okuduklarını anlayamaz. Hızlı okuma ve anlamanın birinci kuralı motive olmak ve başka bir şey ile uğraşmamaktır.

Okuma Hızını Artırma

Okuma hızını artırmadan önce ve yukarıda verdiğimiz hızlı okuma ve anlama tekniklerini uygulamadan önce hızlı okuma ve anlama testi yapmanız ve kendinizi ölçmenizde yarar vardır. Çünkü bahsettiğimiz teknikleri uyguladıktan sonra ne kadar ilerleme kaydettiğinizi görmüş olacaksınız. Bu konuyla ilgili internette hızlı okuma ve anlama teknikleri PDF şeklinde arama yapabilirsiniz. Şimdi okuma hızını artırmak için uygulamanız gereken tekniklerden bahsedelim

Hızlı Okuma Teknikleri

  • Satıra başlarına anlamadım düşüncesiyle asla geri dönme
  • Kelimeleri grupla gelişince cümleleri grupla kelimeleri tek tek okuma
  • Sütun okuma, çapraz okuma, kaymağını alma tekniklerini öğren
  • Konuyla ilgili önemli kelimelere odaklan cümle sonlarına paragrafların sonuç kısımlarına daha çok bak!
  • Başarılı bir okuma için sadece okumayla ilgilen
  • Hızlı okumak için bir amacın olsun
  • Hızlı okumak için gözlerini geliştir.
  • Göz egzersizleri ile gözlerinin hızını zihninin hızına çıkar.

Göz Egzersizleri

Hemen üstte hızlı okuma tekniklerinin son maddesi göz egzersizleri üzerineydi. Bu yüzden göz egzersizlerini açıklama ihtiyacı hissettik. Göz egzersizi, gözlerimizin güçlenmesini ve hızlanmasını sağlayana hareketlerdir. Bu hareketler ile daha fazla kelimeyi kısa sürede görebiliriz. Böylece zihnimize daha fazla emir yollayabilir ve daha kısa sürede daha çok kelimeyi okuyup anlayabiliriz. Hızlı okuma ve anlama konusunda en önemli çalışmaların başında göz egzersizleri gelir.

Hızlı Okuma Eğitimi

Hızlı okumak için iki yol vardır. Birincisi zor olan yoldur. Bu yolda kendi çabanız ile çok çaba sarf ederek, hızlı okuma tekniklerinden bihaber olarak hızlı okumaya çalışırsınız. İkinci yol ise hızlı okuma kurslarından destek almaktır. Bu yolla daha az yorulur daha yüksek performans elde edersiniz.

Hızlı Okuma Kursu

İletişim

0 212 951 04 14

Bilgi İstek Formu

Püf Noktası

Görselleştirerek Okuma

Okuduklarınızın düşünsel bir filme dönüştüğünü ve taslak olarak beyninize gönderildiğini hayal edin. Kelime gruplarını görsel olarak anlamlandıracak ve kavramsal haritasını beyninize göndereceksiniz. Bu eşsiz tekniği deneyerek daha hızlı öğreneceksiniz.

Hızlı Okuma Eğitimlerimize Katılan Gruplar

  • Yöneticiler
  • Çalışanlar
  • Uzmanlar
  • Avukatlar
  • Eğitimciler
  • Üniversite Öğrencileri
  • Lise Öğrencileri
  • İlköğretim Öğrencileri
  • Kitap Okuyucuları
  • ALES Hazırlık Öğrencileri
  • YÖKS Hazırlık Öğrencileri
  • Lise Sınavları Hazırlık Öğrencileri